Deprecated: preg_replace(): The /e modifier is deprecated, use preg_replace_callback instead in /home/diblacom/sreda/Sources/Load.php(183) : runtime-created function on line 3

Deprecated: preg_replace(): The /e modifier is deprecated, use preg_replace_callback instead in /home/diblacom/sreda/Sources/Load.php(183) : runtime-created function on line 3
- Axel Munthe - Villa San Michele

DIBLA

други форуми => обща култура => : Carpe diem August 20, 2013, 10:20:29 PM

: Axel Munthe - Villa San Michele
: Carpe diem August 20, 2013, 10:20:29 PM

Аксел Мунте е роден на 31 .10.1857 година в провинциалния шведски град Oskarshamn. Баща му е собственик на аптека, а майката се грижи за трите деца. Малкия Аксел много обича животните и често носи в къщи мишки, котки, кучета. През 1984 година той постъпва в Медицинския факултет на университета в Упсала, след втората година се разболява сериозно, получава белодробно кръвотечение и по лекарско предписание предприема пътуване на юг в Италия. Попаднал на 19 годишна възраст на остров Капри, той се влюбва в острова и замечтава един ден да може да се засели там. Завръщайки се, Аксел избира по мекия климат на Франция, където през 1880 се дипломира по медицина в Париж. До края на живота си е благодарен на известния за времето си професор Шарко, при когото е провел практиката си в болница Салпетриер. Забележителна е лекарската му кариера в Париж и Рим, където той лекува богати пациети и с изкараните средства помага безвъзмездно на бедните. През 1896 година успява да осъществи голямата си мечта и купува една от полуразрушените стари вили на Капри, строени от император Тиберий и сам с помощта на местен майстор построява Вила Сан Микеле. Наред с лекуването, посвещава свободното си време на разкопки.
"Най-добрият начин за изграждане на къщата е тя да се руши и да се започва отново, докато окото не подскаже, че всичко е наред. Очите разбират много повече от архитектура, отколкото книгите. Окото е непогрешимо, стига да се осланяш на собственото си зрение, а не на чуждото."

"Ако не си дал на хората себе си, нищо не си им дал"
- тези думи на шведския лекар и писател Аксел Мунте (1857-1949) биха могли да послужат като мото на цялостната му дейност и творчество.
Аксел Мунте пребивава в Анакапри до 1943 г., след което до смърта си през 1949 г. живее в кралския дворец в Стокхолм като личен гост на крал Густав V. Завещава вилата на шведския народ с цел укрепване на връзките между Швеция и Италия.


http://www.youtube.com/watch?v=AHS8pORw08U
: Re: Axel Munthe - Villa San Michele
: Величко Великов August 21, 2013, 09:29:15 AM
Страхотно :) направо ти се приисква да си там ...