Deprecated: preg_replace(): The /e modifier is deprecated, use preg_replace_callback instead in /home/diblacom/sreda/Sources/Load.php(183) : runtime-created function on line 3

Deprecated: preg_replace(): The /e modifier is deprecated, use preg_replace_callback instead in /home/diblacom/sreda/Sources/Load.php(183) : runtime-created function on line 3
- Моля за помощ :)

DIBLA

в помощ на дизайнера => Технология на проектирането - методи за работа и специализиран софтуер => Компютърна графика => : Стефан Петров July 08, 2009, 06:49:32 PM

: Моля за помощ :)
: Стефан Петров July 08, 2009, 06:49:32 PM
Здравейте! Знае ли някой как се прави това остветление на макса и в-рей, където всичко става наситено с някакъв цвтя ?:))) Благодаря
: Re: Моля за помощ :)
: Величко Великов July 08, 2009, 07:22:06 PM
ами със наситени с цвят лампи :)
: Re: Моля за помощ :)
: Стефан Петров July 08, 2009, 07:39:33 PM
ами пробвах с врей светлини (плейн) със стойности над 20 000 и почти не се отразиха!!! Имам възможност за 1 светлина, тясна и дълга и това е. Трябва да свети от един процеп в тавана и помещението да плувне в цвят..И как ще стане сега тъз работа...?
: Re: Моля за помощ :)
: 6a6o July 08, 2009, 07:59:25 PM
А случайно пробва ли да оцветиш GI-то :)))))
: Re: Моля за помощ :)
: Стефан Петров July 08, 2009, 08:11:29 PM
ами аз особено не разбирам какво ще рече да осветя това GI, идеята е все пак не всичко да е в цвят, а само зоната, около която е предвидено такова осветление. Има в environment едно GI. То ли се оцветява?
: Re: Моля за помощ :)
: 6a6o July 08, 2009, 08:29:04 PM
значи от картинките които си пратил, това което се вижда че лилавия цвят е навсякъде. Този ефект можеш да постигнеш като дадеш цвят на глобалното осветяване GI което се намира в Environment. Наситеността на цвета, ще си го докараш сам като си експериментираш. Другия вариант да постигнеш подобен ефект, е във Фотошоп - правиш си втори слой който оцветяваш във желания цвят и след това обединяваш двата слоя с multiply или overlay и контролираш насищането.
: Re: Моля за помощ :)
: Стефан Петров July 08, 2009, 09:24:51 PM
много благодаря за съветите, но май тук съм по скоро за частично осветяване с цвят, а не както съм дал на картинките.
: Re: Моля за помощ :)
: Величко Великов July 08, 2009, 11:30:09 PM
Абе какви фотошопи какви ГИ? просто няколко вирей светлини с голям интензитет и цвят, засилен до максимум.. след малко ще ти пусна тест да видиш. Не знам какво правиш, че не става, ще ти покажа и настройките на светлината
: Re: Моля за помощ :)
: Величко Великов July 08, 2009, 11:44:31 PM
ето - съвсем просто е, постарай се светлината ти да е с НАСИТЕН цвят и висока стойност
: Re: Моля за помощ :)
: Сmacu July 09, 2009, 11:41:43 AM
Не съм сигурен, че се търси точно ефекта показан от Величко. Това е color bleeding, който ще доведе до изображение без контраст и обем.
Тук голямо значение има color mapping-a. Всъщност начините за постигане на ефекта са много, аз се сещам за поне 4 варианта, сигурен съм, че има и други. На първо място ти трябва яснота, какво искаш да постигнеш. Дали искаш да оцветиш атмосферата или обектите/материалите. Дали искаш да е цялата сцена или определени зони/предмети. Ако целта ти са показаните снимки, тогава двата начина описани от Александър са идеални - бързи и лесни. Ако искаш оцветяване само на част от картинката оцветяването на GI отпада (можеш да се получи, но ще трябва да настройваш всеки материал и обект специфично). Използването на светлина с максимум интензитет на цвета и увеличаване на мултиплайера до постигане на желания ефект е много чувствителен начин (доколкото знам използвайки този подход Candelero постига нечовешки резултати) Ще трябва да направиш доста тестове (не забравяй настройките на color mapping-a, те играят голяма роля) и внимавай за прегаряния, поне според мен ще загубиш доста време и може пак да не стигнеш до желания резултат, особено ако търсиш реализъм. Лесният вариант тук е шопа и adjustment layer с color correction. Маскираш си зоната и правиш нужните корекции на цветовете. За да постигнеш реален и добър резултат използвай няколко такива слоя и меки четки с нискa прозрачност за маските. Малко е трики, но ще го усетиш. Друг вариант, ако разполагаш с новия V-ray са volume light и/или fog.
Можеш също така да пробваш с v-ray override material като сложиш, цвета който искаш да получиш за GI материал (оцветяването ще е по-малко от другите варианти) и контролираш оцветяването от дифюз цвета и от color mapping-a. Има и една опция в настройките за рендер на GI, която също позволява да се контролира оцветяването и контраста на GI.
Надявам се да съм помогнал.
: Re: Моля за помощ :)
: Стефан Петров July 09, 2009, 12:07:31 PM
много ви мерси на всички, но най-близо до това, което се мъча да постигна е показал Величко...В смисъл, че е бързо и просто, а не че другите няма да станат. Просто не съм много ок с фотошоп :) И в моя макс, който е 9, няма такива настройки на светлината:)така, че просто надувам пак до 500 000 интензитета на светлината и ако стане- стане:)
: Re: Моля за помощ :)
: 6a6o July 09, 2009, 12:51:52 PM
Значи моя опит показва, че драстичното увеличаване на интензитета не е решение на проблема. Имай предвид че прегорените зони се рендват в пъти по-бавно от нормалните такива, а възможността за появата на артефакти е голяма. Най-чуствителни са адаптивните методи за калкулация на светлината IM и LC. За Канделеро не знам, точно какво прави но съм склонен да мисля че светлинните ефекти при него са плод на сериозен ретуш във фотошоп. Но ти си решаваш най-добре, желая ти успех и да пуснеш да видим накрая :)
: Re: Моля за помощ :)
: Стефан Петров July 09, 2009, 03:25:57 PM
това го направих и резултата ми харесва, но...! Слагам един текстил на едни дивани , а той става почти бял, като мръсен с едни гадни петна и имам чувството, че свети! Имам директна слънчева светлина върху него, но не навсякъде. Кво става и аз не знам
: Re: Моля за помощ :)
: Величко Великов July 09, 2009, 07:08:30 PM
добре де колега, тука в тоя форум врачки не влизат ;) вземи пусни един шот, да видим за кво става дума. Може ли някой от нас да предполага какво си наслагал в тая сцена?!
: Re: Моля за помощ :)
: Стефан Петров July 09, 2009, 08:11:05 PM
абе аз да пусна и два, ама като не мога...
: Re: Моля за помощ :)
: Стефан Петров July 10, 2009, 12:08:05 AM
Ей, мерси ви много хора! Тръгна става супер, ама излезе някъв missing vrayieslight2009.dlo и следващите 10 дни ще възстановяваме. Ако съм забравил нещо пак ще питам.