Deprecated: preg_replace(): The /e modifier is deprecated, use preg_replace_callback instead in /home/diblacom/sreda/Sources/Load.php(183) : runtime-created function on line 3

Deprecated: preg_replace(): The /e modifier is deprecated, use preg_replace_callback instead in /home/diblacom/sreda/Sources/Load.php(183) : runtime-created function on line 3
- Лампа

DIBLA

дизайн => ПРОМИШЛЕН ДИЗАЙН => : Свилен Гамолов March 23, 2009, 09:08:32 PM

: Лампа
: Свилен Гамолов March 23, 2009, 09:08:32 PM
Проба, проба... :)
: Re: Лампа
: Величко Великов March 23, 2009, 09:39:26 PM
харесва ми, материала какъв е?
: Re: Лампа
: Свилен Гамолов March 23, 2009, 10:09:16 PM
Ами чудя се... Значи за прототипа Добромир от EBTBox загатна, че имат някакъв полимер, който се пръска с пистолет и напластява. За гланц, предвиждам гелкоат. Зарибява ме обаче една идея, да ползвам принципа и традицията на китайския фенер. Тоест - интерпретирам с лека метална конструкция в центъра, корпус от напластена хартиена каша и множество диоди. Крайния ефект би трябвало да заприлича на странна галактика. А иначе за масово производство технологията разбира се е вакуумно изтегляне на листов полимер. Имам проблем с изчисляването на центъра на тежестта. Искам да избегна "дръжката" към тавана. Тряба да изглежда така, че сякаш се носи из въздуха. Мисля да направя и "пухкав" вариант, с олицовка от влакна, които провеждат светлина. И последно смятам да засадя трева на горната половина, в случай за външна употреба. Ще видим какво ще стане. Тръгнах от облак, стори ни се наивно, мацнах едно хаотично петно и накрая заложих на геометрия. :)
С половинките стават и стенни аплици...
: Re: Лампа
: Свилен Гамолов March 23, 2009, 11:06:08 PM
Покрай тази Криза, съм в перманентно униние, но отвреме-навреме пак ме налягат детинщините :))))
: Re: Лампа
: Величко Великов March 23, 2009, 11:24:31 PM
според мен добре се справяш :)
ажурна (китайска) конструкция може да стане, но ще стои по-малко футуристично. Дръж се с бокс-ьорите ;) добра идея е за полимера... ако е свръхлек, може да сложиш само някакъв "гръбнак" за да ти държи конструкцията, че има има доста тънки части.
Като цяло звучи ми много добре, ще стане ефектно, нямам търпение да го видя в материал
давай все така кризисно :)
: Re: Лампа
: DobromirD March 24, 2009, 09:02:01 AM
Здравейте,
малко пояснения за полимера. Не е чак свръхлек, но като гледам, даже може и да няма нужда от конструкция: само най-основното.
Пръска се директно върху стиропор, който после може да се разтвори с ацетон. Достатъчно здрав е, може да се направят с него доста големи фасадни или рекламни обекти, както и мебели върху които да се сяда например. За да стане гладко и от вътре обаче, трябва много добре да се обработи повърхността на стиропора, което определено прави метода не много ефективен.
НО основният проблем е друг - не е прозрачен. Стандартно е бял, но може да се оцветява.
Ще направим проби с белия да видим доколко пропуска светлина, но не очаквам да е много.
Има и друг начин за лампата: да се вакуумира от PPT. Първо се прави калъп и после е лесно. Може да се произвежда и серийно. Но и тук има НО - PPT-то не е много температурно устойчиво, освен ако вече някой химически гигант не е пуснал такова :) Затова ще трябва да се използват светодиоди или други студени източници.
Със сигурност има и още доста методи за изработка, аз се сещам сега, но нямам време да пиша.
Във всеки случай и идеята да е от хартия също е добра според мен.
: Re: Лампа
: Георги Петров Червендинев March 24, 2009, 12:18:48 PM
Поздравление за смелия проект.
Едно много добро твое качество е, че можеш да мислиш концептуално. Това се вижда в много от проектите ти, включително и този. Имаш много добра идея и търсиш начин да я осъществиш.
Един добър вариант за тази лампа - минерални плоскости.
Предимства:
•   Транслуцентност – пропускат светлина и освен това могат да се фрезоват. Това позволява да се правят различни светещи текстури. По долу съм показал едни светещи фотографии, които представляват минерална плоскост, която е фрезована тримерно и при осветяване отзад се появява образ. Там където материалът е изтънен пропуска повече светлина.
•   Може да се термоформова при нагряване на около 160 градуса. В случая трябва да се направи калъп от дърво или МДФ и след това нагретият материал да се формова , чрез мембранна преса. По този начин се изработват и мивки за баня.
•   Материалът може да се слепва, като местата на слепване не се виждат.
•   Подходящ е както за единични бройки, така и за серийно производство.
Недостатъци – засега не се сещам.
Ако решиш да използваш  минерални плоскости при този проект, смятай че материалът вече го имаш. Освен материал мога да съдействам и с информация . Това е засега.

: Re: Лампа
: Свилен Гамолов March 24, 2009, 01:36:45 PM
Е-ееее Червендинев, нямам думи просто... Добре че те има!
Моля те дай инфо и цени на мейла ми: office@gamolovdesign.com
Предварително БЛАГОДАРЯ! :)
: Re: Лампа
: DobromirD March 24, 2009, 02:19:02 PM
Аз обаче имам думи....
Свилене, дай размери и да ценообразуваме с минералните плоскости, та да видим.
Ти гледай да си седнал.
: Re: Лампа
: nikolaiiand March 25, 2009, 08:54:32 AM
Каде в България има мембранна преса ?
: Re: Лампа
: Георги Петров Червендинев March 25, 2009, 10:57:35 AM
Каде в България има мембранна преса ?

Навсякъде, където правят постформирани врати.

Не е задължително пресата да е мембранна. Може и така:
: Re: Лампа
: Константин Ачков March 28, 2009, 04:49:00 PM
Свиленне поздрави за проекта! Ако мога да споделя нещо от опит -тезу балоно по един или друг начн ще ги направиш, но детайлите който си предвидил да седи на въжета-е там ще стане мъка.