с 2 думи ако НЕЩОТО е позитив = крайното изделие - то това е матрица
ако е негатив = калъп
когато говорим за промишлени изделия и дизайн, правилното име на крайния модел за презентация е прототип - т.е. изделие, което максимално се доближава до финалните характеристики на промишления образец, с него се правят съответните проучвания и т.н.
и кое те кара да мислиш така? откъде черпиш тази си информация, или иначе казано кой е източника ти?
защото относно БГ-английския - преводите на терминологията, които правиш нямат нищо общо с истината - дизайн = оформление?!
А относно терминологията в дизайна - може ли да ми кажеш какъв е опита ти - като брой изпълнени от теб - с макети/модели през годините? Материалите от интернет ясно ...
Колкото до изпитанията на различните проекти и изобщо технологията на проектиране от скицата до крайния продукт - нали се сещаш, че това се изучава при обучението по дизайн, т.е. излишно е да се споменава...
Също и за дипломата, защото тя не гарантира умение, опит, внимание, самокритичност,
Така де, понеже разбрах че нямаш диплома - нищо лошо - затова и питам каква ти е практиката:ЦитатСъщо и за дипломата, защото тя не гарантира умение, опит, внимание, самокритичност, Умения и опит се придобиват с практика, нали?Ако нямаш диплома, нямаш и практика... кое ти дава право да се наричаш специалист? Не говоря за теб лично, а по принцип.
Университета - теорията е едно на ръка, практиката, свързана с тази теория е задължителна. Споменаването на някакви майстори и некадърници не доказва нищо - пълно е с тях наоколо, въпрос на правилен подбор с кого да работиш. Аз пък познавам доста МНОГО добри такива. И?
Колкото до думата дизайн - правилния превод е проект. Оформление е далече от смисъла. И говорим за директен превод, ако става дума за смислово значение - там пък нещата стават още по-сложни ... няма нищо лошо в чуждиците, ако те описват нещата по-добре. Ако искаш да си говориш по дадена тема с хора с определена професия, трябва да познаваш терминологията, която те ползват. Да се опитваш да създаваш нова терминология, означава да останеш неразбран. Освен ако не си основателя на тая професия
Що се касае до думата "проект", тя не замества "оформление", защото не засяга единствено формообразуването в частност, а е най-вече насочена към определението за дейност, в която се проектира функцията и конструкцията на даден обект на работа, било то техника, сграда, превозно средство, мебел, играчка и прочее
ЦитатЩо се касае до думата "проект", тя не замества "оформление", защото не засяга единствено формообразуването в частност, а е най-вече насочена към определението за дейност, в която се проектира функцията и конструкцията на даден обект на работа, било то техника, сграда, превозно средство, мебел, играчка и прочееDesign-а [Формообразуването] - като професия и занимание - не е, и никога няма да бъде просто формоизграждане - това е правилния термин, не оформление. Оформление се прави на списание или графичен проект [самозаблуждаваш се - оформление е придадената от човек форма на даден обект, и не само графично, но и обемно], design [оформлението] е много по-complex [по-обширно] занимание и затова проект е real [действителният] заместител - щом държиш да заместваш. Ще те помоля да не се опитваш да ме учиш на неща, които вече съм учил - от учебници [писани от дърти неграмотници], не от мои измишльотини. Между другото - официалното име на специалностите [точно пък това ли намери да даваш като пример за истинност...] по design [формообразуване] в България е... дизайн не е ли странно? Или ти си над institutions [учрежденията] и всичката образователна паплач? [защо трябва някаква паплач да е над мен или над когото и да било!?]Та за практиката ти - все пак може ли да кажеш грубо колко проекта си направил досега? За да знаем за какво и с кого говорим. Аз стоя тук и разговарям с теб с всичко което съм правил, учил и проектирал - може да се види на site [страницата] ми например. Докато срещу мен е някой с името Боби и с претенциите да знае и може всичко на max [това са изцяло твои измишльотини, продуктувани от непознаването ти на българския език и невъзможността ти да се обосновеш относно разискваната тема]. Ако искаш някой да те взема насериозно, ще трябва да покажеш поне част от това, което ТИ си правил [който не е сляп или не се преструва на невидял, от години е виждал част от творбите ми, които съм помествал тук], не ли?Относно the designers [формотворците] дето са практикували 20-30 години - какво са завършили? Design [единият е завършил "Художествено конструиране", както навремето се е наричала специалността у нас, преди сега да я прекръстят с английската дума "design"]? Че не съм сигурен откога конкретно се учи промишлен design в България [откогато премахнаха българската дума от специалността и я замениха с английска...]...