Оо с явиация! Баво! Къде сте завършил авиация та да е професионално? Защото моя баща е бил от последния курс авиционно инженерство във ВИАС. Изкарал е една година и после е дошло писмо от Москва с което е закрита специалността и уволнени преподавателите! Пускам ви препратка към You Tube за да ви покажа че не съм в грешка и няма никакъв плат! Ще ми е интересно да видя вашето самолетостроене?http://www.youtube.com/watch?v=pacluxeWkCw
Аз да попитам за пантента. Не е ли идеята след като се патентова "нещо", то да се изкара на пазара и който му хареса и иска да го използва, да си плати за това. Ако е нещо тайно и скрито и се струхаваме да го покажем, каква е ползата от патентоването. Най-малкото ако съм ти конкурент и искам да разкрия мистерията, ще си поръчам един шкаф и после ще го срежа по средата.
Защо имаш необходимост да пишеш в този форум за патента си? Регистрирал си го имаш здрава концепция относно него и правата си това не ти ли е достатъчно?
IKEA is aware of the copying, but has no plans to open stores here. “We take copying of our products seriously,” says IKEA spokeswoman Tracey Kelly in a prepared statement. But, she adds, “We are happy that the Indian people like IKEA design.”
Тъй, върнах се на стр.1 и прочетох цялата тема пак.Разбирам причините, поради които си направил този патент. Какво следва оттук нататък? Ясно е, че ти самият се чувстваш по-спокоен в работата си, но как ще разбереш дали някой използва предмета на патента? Допускам също и вероятността подобен финиш да се получава и с друга сглобка - светът е голям и много хора се занимават с мебели. От друга страна как би попречил на някой който използва същата сглобка в масови изделия в огромни серии (китаец, да речем), при положение че не можеш да му нарежеш масата, или дори не знаеш за него? Ще обобщя. Всъщност каква реална защита дава патента? Преди дни попаднах на една статия - не е свързана с темата конкретно, но дава някаква представа за това какво, колко и как се случва из широкия Изток. http://wadias.in/site/arzan/blog/ikea-and-india/ЦитатIKEA is aware of the copying, but has no plans to open stores here. “We take copying of our products seriously,” says IKEA spokeswoman Tracey Kelly in a prepared statement. But, she adds, “We are happy that the Indian people like IKEA design.”
Звучи добре, но имайки пред вид колко необятен е българския пазар, един "сериозен" търговец спокойно може да ни подмине като малка гара. Кое играе ролята на детектор за подобни далаверки? В см. как го ловиш крадеца? За тенденциите ... Мисля, че "натискът" отвън идва в отговор на увеличаването на пиратството (и не само). Т.нар. музикални компании вдигат най-много шум, защото стана често явление никой да не се нуждае от тях. Много музиканти и сами си продават "продукцията", а печалбата си остава за тях . При нас е по-различно и засега не мога да преценя доколко имаме нужда от сравнително тромавата система с патентите. Знаеш, има люде, които безплатно дават чертежи на мебели и цели къщи (дори и аз се замислям за това напоследък ). Може би е назрял момента за една нова система за управление на "авторските" права. Колкото и патенти да притежава човек, те не могат да го предпазят от кражба. Остава надеждата, че ще хванат крадеца . Знам че има примери как настоящата система работи, но винаги ли е така? Може и да бъркам, но според мен в повечето случаи "авторът" остава на сухо.Да не отваряме дума за международна защита. Вероятно и възможно е изработването на "единна" световна система (и база данни), но няма да е лесно. Все повече хора решават да се пишат дизайнери, а неоткритите неща стават все по-малко. То си и личи. Напоследък в мебелния дизайн е пълна скука. Реплики, перифрази, взаимствания и откровени кражби, а "дизайнерите" се множат ... Не знам как ще свърши това, но сигурно няма да е приятно . Новите материали не могат да помогнат особено. Човекът си е все същият от хилядолетия ... Основните му нужди и дейности - също. Генералният въпрос ...Кой ще ползва патенти, когато всички крадат?... и ... можем ли да направим нещо по-умно и сега?