Deprecated: preg_replace(): The /e modifier is deprecated, use preg_replace_callback instead in /home/diblacom/sreda/Sources/Load.php(183) : runtime-created function on line 3

Deprecated: preg_replace(): The /e modifier is deprecated, use preg_replace_callback instead in /home/diblacom/sreda/Sources/Load.php(183) : runtime-created function on line 3
- Относно цените на интериорното проектиране...

DIBLA

други форуми => Гилдията => : Петър Костов December 13, 2013, 12:15:43 AM

: Относно цените на интериорното проектиране...
: Петър Костов December 13, 2013, 12:15:43 AM
Привет колеги и "колеги"!!!

Отдавна не съм се появявал, понеже работим денонощно, но за тези в кавичките искам да кажа, че с предлагането на ниски цени вие допринасяте за две неща (основно):
1. С понижаване на цените, с цел само и само да закачите някой обект, вие се превръщате в мазохисти... Вие сами си определяте бъдещето, като само след две години ще бъдете принудени да правите интериорни проекти(доколкото могат де се нарекат такива) за 5€/кв.м... може и по малко да паднете - това ще покаже единствено времето.

2. Второто, което е и по-болната тема, е че това ще се отрази върху глобалното мнение на клиентите относно професията дизайнер...

Няма да дърпам локуми до какво ще доведе това, но съм длъжен да ви уведомя за следното:
С това си действие вие опетнявате професията "дизайнер" като цяло. Много от клиентите не правят разлика между интериорен и продуктов дизайнер, което всъщност рефлектира върху цялата сфера на дизайна.  Имам прясна информация, че в София борбата е на живот и смърт и услугата "интериорен дизайн" стига до 10€ за кв.м. В битката да се "завърже някой обект" ще паднат много студия, които са изгубили десетки години да се докажат пред колеги, клиенти и инвеститори.  Но това ще е фалшива битка, понеже осведомяването на клиентите е на ниско ниво. И това е само защото няма регламентирана инстанция, която да реже корените на гаражните новоизлюпени "дизайнери", които с някое лаптопче си мислят, че като направят едно 3D, могат да се цанят за дизайнери. Но това все още не е големия проблем...Големия проблем е че "уж" известни студия, някой от които се смятат за светила в тази сфера, само и само да не умрат от глад, дават изключително привлекателни цени на клиентите. Правят го от страх, че с нормална цена няма да  спечелят обекта... Ама нали утре пак трябва да работим бре, колеги...
А тия софтуерни лицензи - някой въобще сеща ли се за тях...? Колко души са броили около 7 000лв. за 1бр. софтуер? Броят се на пръсти в България... Ама ако сте ги дали друга песен ще запеете...

Както и да е, ако искате работете и без пари. Аз имам и други алтернативи и ако това продължи с радост ще си направя едно ранчо на село и ще си доя овцете без проблем.
А вие ще гледате как фаянсанджията взима повече пари от вас, като същевременно ви поставя условия в какъв вид да получи чертежите и разгъвките и какво да промените, за да стане както трябва, щото той е по-в час от вас...

Успех, "колеги"!!!

ПП: Освен че си го набивате собственоръчно, го набивате и на другите,  които се мъчат да си вадят хляба с тази професия...
: Re: Относно цените на интериорното проектиране...
: Величко Великов December 13, 2013, 12:52:58 PM
Това е процес, който не може да бъде контролиран или спрян - независимо от институции и т.н. Винаги ще има различни нива - и като цена и като качество.
Трябва да се образоват клиентите, да знаят какво да изискват и търсят и каква цена е нормално да плащат, какво получават насреща, какво е нормално да има в един интериорен проект, да питат предварително и т.н.. Те сами ще осъзнаят след това - когато взимат евтино - че правят компромис.

Просто трябва да се постави стандарт и той да се оповести и рекламира, по такъв начин че хората да разберат какво плащат и защо. А такъв стандарт няма поставен, въпреки многото приказки по темата. Дотук съм виждал само Владо да описва какъв е процеса, какво се включва и т.н. - но колко човека са го видели от масовия потребител? При условие че Дибла е среда за интериорни дизайнери, според мен това трябва да е едно от първите неща, които вижда клиент влизащ в сайта - какво трябва да търси при работата си с дизайнер, какво ниво услуга му трябва, какви цени да очаква и от какво да се пази. Така и така се прави сайта отново, мисля че не е проблем да се включи подобен раздел - ако Генчо не го е предвидил вече.

Другото е въпрос на оцеляване - нормално е, ако нямаш никаква работа да вземеш инцидентно проект на по-ниска цена - това ще се случва винаги и няма как да се предотврати, със сигурност обаче не е приятно...

: Re: Относно цените на интериорното проектиране...
: Свилен Гамолов December 13, 2013, 01:14:34 PM
Петьо, не се хаби приятелю! Винаги е имало и има кой "да си го набива", и да го "набива" на осталите. Не можеш нищо да направиш по въпроса. Това е свободен пазар и не можеш да му влияеш. Истината е, че всеки сам си определя височината на въжето за прескачане. Аз вече рядко се занимавам с интериори, или ако го правя, го правя така, че да си струва времето ми. Тоест слагам си такива цени, от които бягат 99% от клиентите. Остава 1%, който да не ми пречи да се занимавам с по-важната за мен работа - продуктовият дизайн. :) Е, малко трудно си плащам сметките, но пък съм по-спокоен от преди и смея да твърдя - в пъти по-щастлив! :) ... Интериорният дизайн скъсява живота, нервите и куп други неща. Деградира човешкото тяло, като залинява мускулите и доставя шкембе, главобол, виско кръвно и подпухнали торбички под очите. Може да ти докара диабет от нерви и рак от препушване пред монитора. Може да те направи импотентен, поради денонощно звънене на клиенти и липса на време за здравословен секс, поради отнемането на такова от денонощно чертане и рендиране на тъпият компютър! Така, че умната с тази професия! - МНЗ предупреждава: "Интериорният дизайн е опасен за Вашето здраве!" :))))))
: Re: Относно цените на интериорното проектиране...
: Петър Костов December 13, 2013, 04:21:46 PM
Това е процес, който не може да бъде контролиран или спрян - независимо от институции и т.н. Винаги ще има различни нива - и като цена и като качество.

Това естествено е абсолютно вярно. Става въпрос за елементарен минимум... Когато се дават цени под елементарния минимум, който гарантира че няма да си на загуба, какъв е смисъла... Може ние да сме зле, ама другите видиш ли да са и те на нашия хал...
Разбирам, че не всеки може да си купи софтуер, но поне да не се убиваме взаимно с тези безумно ниски цени... А къде остават разходите за поддръжката на един офис...ток, интернет, телефони, наеми, амортизация на техниката, счетоводство, и още куп разходи дето ще ми трябва 1 час да ги опиша.

Свилен е прав: по-добре по-малко обекти, но по-високоплатени. Това ще допринесе за вдигане на качеството на крайния продукт, както и за една по-спокойна атмосфера. Така ще се редуцира и уважението на клиентите към нашата професия. Сега сульо и пульо, за една дневна от 20квадрата се мъчи да диктува цената, която трябва да му дам.
: Re: Относно цените на интериорното проектиране...
: Ралица Пaунова December 13, 2013, 07:59:46 PM
Здравейте!

Интересна тема, интересен пример с дневната от 20м2.
Реших да споделя нещо с вас....

Наскоро ми се обадиха за оферта за интериорен проект на дневна. Идеята беше да се направи проект за интериора на това помещение и ако резултата е добър да се продължи работа по цялата къща.
Съответно клиентът ми изпрати подложка на двуетажната си къща - двеста и няколко си м2.
Аз му дадох оферта за ДНЕВНАТА.
Разговорът продължи по следния начин:
ТОЙ: "Цената, която ми давате е за проект на цялата къща, нали така?"
АЗ: " Не господине - само за дневната!"
ТОЙ: "Не разбирам - Ваш колега ми даде подобна оферта за цялостния проект....?!"

Нямам представа кой на какви цени работи - това е тема ТАБУ.
Зная само, че работиш, за да изкарваш пари. Парите ти трябват минимум, за да живееш /дори няма да споменавам за хилядите други неща/
Обаче явно могло да се живее и без пари...как ли се постига това - трябва да разбера....!

Веднъж стигнали до това откритие, повдигнатата тема ще бъде излишна....
: Re: Относно цените на интериорното проектиране...
: Momi Studio December 13, 2013, 08:42:20 PM
Напълно подкрепям мнението, че би било много добре клиентите влизащи в Дибла да имат информация, както относно етапите на работа, които трябва да включва един интериорен проект, така и за цените. И най-вече темата "цени" да спре да бъде "табу"!
: Re: Относно цените на интериорното проектиране...
: Стефан Петров December 13, 2013, 08:50:15 PM
Зная само, че работиш, за да изкарваш пари.

Що? Може да е фетиш :)
: Re: Относно цените на интериорното проектиране...
: Величко Великов December 13, 2013, 09:24:16 PM
ами обикновено човек знае какво плаща като си купува мерцедес или лада... не виждам проблем и с дизайна да е така...
: Re: Относно цените на интериорното проектиране...
: Петър Костов December 14, 2013, 10:41:14 AM
Предлагам да преместим темата в друг раздел, а тук в секция "Интериор" да закачим една тема-лепка, която да бъде първото нещо, което да видят посетителите на сайта. В първия пост да бъде обяснено на посетителите какво точно представлява дизайна, на какви видове се дели и какви са разумните цени  и т.н.
Ако някой има готово набрано нещо като текст - нека го сподели. Ако не - по коледните празници ще се заема аз и ще ви го представя за одобрение.

: Re: Относно цените на интериорното проектиране...
: Павел Янев December 17, 2013, 09:59:03 AM
Пешо :) много си прав, батко...ама не можеш да спреш туй що е текло :) то пак ше тече :)
Този път няма да навлизам в полемики щото просто няма смисъл :) Просто ще цитирам един наш клиент:
"Ако искам някой просто да ми обзаведе апартамента с мебели и да ми боядиса стените в лайняно кафяво, ще се обадя на *****. Ако искам изкуство, вие сте мойте хора."

Поздрав сърдечен и весели празници на всички :)
Нека силата бъде с вас и през новата година :)
П.

: Re: Относно цените на интериорното проектиране...
: Momi Studio December 17, 2013, 12:06:32 PM
Относно последното, много добре го е казал .....Е, дай боже повече разумни клиенти през новата година!
: Re: Относно цените на интериорното проектиране...
: Петьо Денев December 18, 2013, 09:49:12 AM
Весели празници на всички.

Пазара е трудно да се регулира. Всеки сам преценя къде да се позиционира.

пп: Янев бъди брутално откровен :)) смени звездичките с букви :))
: Re: Относно цените на интериорното проектиране...
: Павел Янев January 26, 2014, 04:39:28 PM
Янев вече е безкрайно доволен когато дава най-висока цена от 3 оферти и изберат неговата :)
Хората започнаха да избират по качество и философия на продукта, а не по цена!
Доволен съм! МНОГО!!!
: Re: Относно цените на интериорното проектиране...
: Петър Костов January 27, 2014, 03:18:29 PM
Хората започнаха да избират по качество и философия на продукта...

Само някой хора, които имат наченки на сиво вещество... :)