Deprecated: preg_replace(): The /e modifier is deprecated, use preg_replace_callback instead in /home/diblacom/sreda/Sources/Load.php(183) : runtime-created function on line 3

Deprecated: preg_replace(): The /e modifier is deprecated, use preg_replace_callback instead in /home/diblacom/sreda/Sources/Load.php(183) : runtime-created function on line 3
- Разни мои работи

DIBLA

дизайн => ЗАБАВАЧНИЦА => : Боби July 04, 2012, 12:57:01 PM

: Разни мои работи
: Боби July 04, 2012, 12:57:01 PM
 Реших и аз да се отсрамя с няколко хрумки, дошли ми наум в свободното време между другата работа. Старички са, но със сигурност бих се впрегнал "някой ден" да ги имам физически изпълнени в новия си дом (когато и да е това). :)

 Започвам с един фотьойл, при който акцентът е поставен върху лакирания гръб от стъклопласт, опасващ двете стръни и гърба, а тапицерията е съставена от едно-единствено парче текстил или кожа. Само не зная, дали чисто технологично ще е възможно материята да бъде издута машинно чааак в такава степен, но по принцип в автомобилната промишленост кожените тапицерии с по-изпъкнали форми биват третирани с някакъв гел и после се поставят в метални преси, в които чрез пара бива достигната желаната трайна изпъкналост. Но по същество бих предпочел материята да е дишаща, а не плътна кожена, за да не се запарва тялото на седящия.
: Re: Разни мои работи
: Петър Костов July 04, 2012, 01:12:15 PM
Добро е концепцчето. Не виждам проблем да има две-три шевчета. Шевовете ако са направени на място дори придават по-завършен вид.

ПП: Бих сядал в такова кресло, но помисли къде ще си сложа чашата  ::)
: Re: Разни мои работи
: Боби July 04, 2012, 01:34:16 PM
 Самата идея е цялостната форма да е изчистена и макар шевовете да придават характер, ако са прокарани по подходящ начин, все пак си мисля, че едно цяло парче би се вписало дори още по-добре в обстановката в жилището.
 Забравих да спомена, че фотьойла лежи на ос и 8 лагера в звездовидна подредба върху кръгла основа (черното, което се подава съвсем леко отдолу) и може да се върти свободно на 360 градуса. Ако в комбинация с това се поставят и колелца, вградени в кръглата основа, това ще е предпоставка за лесно преместване с цел почивстване отдолу или просто преразпределяне на пространството в определени моменти.
 Чашата с вино би следвало да се постави на масичката пред фотьойола. Жертвал съм леко от функционалността му, за да му придам по-нестандартна форма.

 И като заговоихме за маса, ето и две такива, макар че те не си пасват стилистично с горния фотьойл. Отделните части на стъклената маса се залепват с безцветен силикон, като в случай на поставяне на масата върху твърд под (при отсъствие на "рошав" килим) може да се залепят 4 дискретни пластмасови крачета. Другата маса изисква огъната дървена плоскост, като освен за холна маса, може да поеме и функцията на шкаф за телевизор. Широката челна плоскост всъщност е чекмедже, а другият вариант е да се отваря нагоре и потъваща навътре - като при гаражните врати с електрическо задвижване, с цел безпрепятствено отваряне при недостиг на място. Добавям и по-пъстър вариант надървената маса/шкаф, който е подходящ за детска стая.
: Re: Разни мои работи
: Боби July 08, 2012, 08:17:14 AM
 Една ракличка с четири чекмеджета за едра валута и две отделения за малко винце и чаши от двете страни, че само с $$$ не се живее. ;D Затварянето се осъщестява чрез натискащи се закопчалки.

: Re: Разни мои работи
: Петър Костов July 08, 2012, 10:45:54 AM
Стъклената маса е бомба!
Няма нужда от прототип - направо я прави.
: Re: Разни мои работи
: Боби July 08, 2012, 11:16:45 AM
 Благодаря ти за мнението! Честно казано, представа си нямам какви са необходимите стъпки, за да стигне масичката до произведени бройки, без да бутна някой сероизен лев от моя страна към някоя от фирмите за огъване на стъкло по поръчка от сорта на "AGD" и прочее. :)
: Re: Разни мои работи
: Свилен Гамолов July 09, 2012, 06:55:11 PM
Хубави концепти!
: Re: Разни мои работи
: Боби July 10, 2012, 07:40:42 AM
 Благодаря! :) Тепърва има да научавам още много.
: Re: Разни мои работи
: Боби January 09, 2013, 06:47:42 PM
 Вдъхнових се от масата на Петьо, показана тук http://sreda.dibla.com/index.php?topic=7203.new;topicseen#new и реших да се пробвам и аз с едно бързо моделче. :) Плотът на масата е 1600 х 800 мм, 10 мм дебелина. Тръби - Ф15 х 1.5 мм. Завинтени взаимно на две места под закопчаната с капси червена кожена обшивка. Плочките за UV-лепилото може би трябваше да са малко по-големи като диаметър (в момента той е Ф25).


: Re: Разни мои работи
: Величко Великов January 10, 2013, 12:30:47 AM
Ще се люлее яко, тая тръба е нищожна за този плот - само плота ти ще тежи накъмто 30-40кг.
фланците как се закрепват към тръбата? Тръбите една към друга?
1.5 дебелина, ако тръбата не е високоякостна, ако се опиташ да затегнеш и ще се мачка...
: Re: Разни мои работи
: Петьо Денев January 10, 2013, 07:52:18 PM
О Боби, Инспирирал съм те някак виждам )) според мен конструкцията не е достатъчно стабилна. Ама както знаеш аз не ъм много вещ в тази област :)) Успех
: Re: Разни мои работи
: Боби January 18, 2013, 08:55:17 AM
 Величко, стъклото е дебело 1 см и няма начин да тежи 30-40 кг. Тръбите са от здрава стомана, а не някаква евтина Стомана 3. :) Плочките с UV-лепилото са предвидени да се изработват на струг и да се залепват за тръбите с технологичен силикон (има един такъв син, който се използва за временни сглобки), така че при нужда да е възможно премахването им, след употреба на малко по-голяма сила. Така се избягва необходимостта от нарязване на резба или пробиване на отвори в тръбите, а се постига и напълно изчистен външен вид. Кожената облицовка, скриваща свръзките между двете тръби, може да се затваря или с капси, или с (не се сещам как им беше името) онези закопчалки, които от едната страна са с миниатюрни пластмасови кукички, а от другата са с гъсти влакна. Тръбите се закрепват една към друга с болтове с глави шестограм, които са изцяло скрити вътре. По-долу съм показал проста схема на сглобката. Намачкване на тръбите има само откъм допирните им страни, което е дори полезно, понеже така се постига пружинно усилие върху болтовете.
: Re: Разни мои работи
: Величко Великов January 18, 2013, 05:48:19 PM
Боби, не знам защо все искаш да спориш :)
ок, ще карам поред.
1. Тежестта на стъклото ето как можеш да изчислиш:
Question: What is the weight of glass?
Answer: The way to calculate the weight of glass is 2.5kg per millimeter per square meter. For example (10mm thick glass 1M wide x 2M height).multiply 1 x 2M= 2 square meters multiplied by 10( for the 10mm thick glass)=20 multiply by 2.5 =the weight 50KG.

Т.е. 1.6Х0.8=1.28 кв.м. -> 1.28Х2.5=3.2кг/кв.м. -> за 10мм стъкло умножаваме по 10 и получаваме 32 кг тежест на стъклото.

Употребата на силикон (освен че е несериозна) означава, че връзката на тръбата с фланеца и съответно стъклото ще е мека - т.е. ще има клатене в точките на съединяване. В зависимостот дължината на фланеца, който влиза в тръбата, може и да се получи изкривяване на тръбата, ако се залюлее по-силно масата - нали се сещаш, че тая тежест горе ще натиска яко тръбичката... и в края на краищата тръбата ще "цъфне". Така че - най-добре да е твърда връзка, но при такава тръба ще е много трудно да постигнеш стабилност.

Сглобката, която си нарисувал е ок, но не и за такава тръба - при едно облягане на масата и болтовете ще се измъкнат от тия отвори. При такива отвори тръбата ще се отслаби прекалено много, да не говорим че болта ще трябва да ти е 3мм - супер малко за надеждно притягане при тази тежест отгоре. И като помислиш, че това е маса за хранене, т.е. на нея ще се облягат хора - става бомба със закъснител.

Според мен - помисли за друга схема на краката, с допълнително подсилване и задължително по-голям диаметър тръба.


: Re: Разни мои работи
: Боби January 19, 2013, 01:35:25 AM
 Величко, теглото на стъклото определено няма да е никакъв проблем за тази маса. Лично съм пробвал маси с 4 отделни крака (несвързани помежду си), които са били с диаметър около 30 мм и горе-долу такъв диаметър на плочките за UV-лепилото. И единствено лепилото е това, което държи цялата конструкция на място. Диаметърът на тръбите не е играл никакво значение в случая, тъй като 99% от силите, действащи от стъклото в посока надолу или странично, са били поемани от лепилото. По-големият диаметър на плочките за свързване към стъклото са били един вид заместител на липсващата връзка между 4-те крака на масата. Сега, представи си, че тези 4 крака са свързани помежду си посредством диагонално спуснати едно към друго рамена, оформяйки по този начин триъгълна рама, която сама по себе си предоставя голяма опора, правейки възможно използването на по-малък диаметър плочки за UV-лепилото, съединяващо тръбите със стъкления плот. Диаметърът на тръбите Ф15 и дебелината на стената от 1.5 мм са напълно достатъчни, за да бъде стабилна рамата на масата. А диагоналната свръзка между тръбите, както и факта, че горните им краища са залепени към стъклото, спомагат силите на странично огъване да се поемат от свързващите двете тръби болтове странично, а не карайки ги да се изтръгнат по своята (на болтовете) надлъжна ос. ;) Тръбите в мястото на свръзка с болтовете са допълнително подсилени, чрез използване на триещо пробиване. По този начин, тръбата става хем закалена в най-натоварената точка, хем стената бива удебелена с до 80%, което пък позволява отворът да бъде допълнително обработен с второ триещо пробиване откъм вътрешната страна, за да се постигне още по-голяма плътност на материала на около болтовете и да се освободи повече място за тях (което позволява и използването на по-дълга резба на болта).

 Относно изказването ти за силикона, може би не си обърнал внимание на думите ми, че става въпрос за технически силикон (по погрешка съм писал "технологичен", но пак е близо до ума), а не някакъв обикновен разтеглив като дъвка силикон. От силикон до силикон има огромна разлика. Вземи за пример санитайният силикон, който е много гъвкав и се откъсва лесно, и този, който се използва за автомобилни стъкла, където твърдостта е почти пълна и създадената връзка е почти неразрушима (затова и стъклата на колите се премахват след нагряване с пистолет за горещ въздух). Техническият силикон намира широко приложение в машиносторенето (особено там, където има отговорни сглобки) и неслучайно съм го споменал като свързващ елемент между тръбите и плочките за UV-лепилото. Аз лично съм използвал два вида технически силикон и мога да ти кажа, че той е безкрайно удобен за приложения като това на масата, понеже издържа на мнооого големи усилия. Дори и обикновен силикон за автомобилни стъкла би свършил работа, макар че той е по-гъвкав. Но дори и с него, плочката, залепена за тръбата на масата, би могла да се премахне едва след прилагането на огромна сила на усукване, каквато не може да се появи при употреба на масата. :)

 А диаметърът на резбата на свързващите болтове между двете основни тръби на масата би могъл да е около 5 мм, както е показано на приложените тук изображения. Не зная защо си решил, че резбата е точно 3 мм. И дължината на резбата може да е 10 мм (ефективни 9 мм + 1 мм челна фаска за лесно влизане на резбата) - напълно достатъчна, за да се осигури здрава връзка. Ако диаметърът на тръбата беше 20 мм, тогава резбата можеше да е цели 8-9 мм, но няма нужда от това. Достатъчно е болтовете да са направени от хром-молибден, което означава до 8 пъти по-голяма якост спрямо обикновените болтове по магазините. И само да спомена, че аз съм използвал такива в моята фреза с ЦПУ, с резба М4, и бяха подложени на много големи натоварвания, понеже с тях опъвах двете вериги на оста Y, по който тежката около 90 кг рама трябваше постоянно да се ускорява рязко след промяна на посоката на движение.
: Re: Разни мои работи
: Величко Великов January 19, 2013, 02:54:25 AM
:) Много се радвам Боби, като направиш тая маса по тая схема и е стабиУна, най-отговорно заявявам, че ще ти лепна 100лв на челото!
Верно ли си вярваш?
Приключвам с темата, защото както казах веднъж - няма да преподавам. Има си университети!
: Re: Разни мои работи
: Боби January 19, 2013, 04:31:06 AM
:) Много се радвам Боби, като направиш тая маса по тая схема и е стабиУна, най-отговорно заявявам, че ще ти лепна 100лв на челото!
Верно ли си вярваш?
Приключвам с темата, защото както казах веднъж - няма да преподавам. Има си университети!
Много предпазливо залагаш едва 100 лева, но заявявам най-отговорно, че когато изработя масата при първа възможност, ще те поканя да я изпробваш лично и после да си изпълниш обещанието. :)
: Re: Разни мои работи
: Величко Великов January 20, 2013, 02:00:20 PM
луд умора нема...
: Re: Разни мои работи
: megacolor January 25, 2013, 08:28:07 PM
  Здравей Боби,колкото и да ми се иска да се съглася с теб не мога.При тази тежест на стъклото,диаметъра на "петите",диаметъра на тръбата и закрепването проблемите ти са неизбежни.Леко побутване на плота в страни и меко казано ще стане холна масичка с доста "ефектни" крака.Всеки ще се чуди как си ги оплел така,което не е лошо.
   Ако искаш мини през офиса.Имам такова стъкло за маса и ще пробваш.
 Слагам към облога на Величко и бутилка /ти избираш възраста / уиски.
: Re: Разни мои работи
: Боби January 25, 2013, 09:47:59 PM
 Жоро, благодаря ти за включването! Доколкото разбирам, се опасявате от дебелината на тръбите, като един вид недостатъчна, за да устои на огуване в областта на извивките в най-ниската им част. Последните всъщност придържат целостта на цялата метална конструкция, тъй като плочките за залепване с UV-лепило са малки като площ. :) Трябва да напомня, че тръбният материал не е предвиден да бъде обикновена тръба от рода на най-разпространените Стомана 3 или Стомана 45 (най-често ползвани в България по разбираеми причини), а хром-молибденова сплав, която е в пъти по-здрава. Навремето в училище столовете бяха изработени от Стомана 45 с диаметър около 16 мм и огъвките им горе под шперплатовата седалка бяха меко казано неразрушими, дори и при огромни усилия това да бъде направено умишлено (от чисто любопитство съм правил това, колкото и да звучи така, сякаш хулиган е искал да чупи стол ;D ). И тук говоря за само един от 4-те крака на стола. Именно изхождайки от тези ми спомени, както и от опита ми в практиката през последните години, съм на мнение, че четири синхронно свързани крака на маса от хром-молибденова сплав, пък макар и с диаметър от едва 10 мм, ще бъдат много устойчиви на огъване при нормална употреба на масата.
: Re: Разни мои работи
: Величко Великов January 25, 2013, 11:08:47 PM
... само се поти ;)
: Re: Разни мои работи
: Боби January 26, 2013, 01:37:40 AM
 Бутилката на уискито ли? ;)