Deprecated: preg_replace(): The /e modifier is deprecated, use preg_replace_callback instead in /home/diblacom/sreda/Sources/Load.php(183) : runtime-created function on line 3

Deprecated: preg_replace(): The /e modifier is deprecated, use preg_replace_callback instead in /home/diblacom/sreda/Sources/Load.php(183) : runtime-created function on line 3
- Bar stol

DIBLA

в помощ на дизайнера => Авторско право => : Дидо August 24, 2006, 05:44:25 PM

: Bar stol
: Дидо August 24, 2006, 05:44:25 PM
Според мен най-лесният начин да се избегнат подобни недоразумения е дизайнерът да се свърже с някой производител (за предпочитане е да не е някой гаражен) и да се споразумеят за процент от евентуална продажба. Под снимката на проекта поставя линк или телефон на производителя който ще произведе това творение (това си е и добра безплатна реклама за него така че не виждам смисъл да не се навие някой) и юзърът като Ваня да се свърже директно с него. Ако пък тя реши все пак да използва друг производител то тогава вече първият производител може да ви търси правата над произведението, както и своите.
: Bar stol
: Величко Великов August 24, 2006, 10:32:00 PM
Права над подобно произведение има само авторът му, естествено ако не ги е продал на някой производител :)
: Bar stol
: Дидо August 26, 2006, 11:58:25 AM
Мисля че е рано да се говори за продажба на такъв вид стока в България (имам впредвид интелектуален труд), защото малко са хората които го оценяват. Затова не говорех за продажба а за договор с който ти му правиш реклама на производителя и му закарваш клиентите, а той ти дава процент от печалбата на това изделие. Колкото повече изделия толкова по-голям процент. Вече ако някой открадне идеята и започне да я произвежда е друг въпрос който няма да касае само дизайнера а и производителя. Поне за момента мисля, че това не е сложно да стане. Доста по-трудно ще бъде ако искаш да го патентоваш и след това да си търсиш правата.
: Bar stol
: Величко Великов August 26, 2006, 12:25:43 PM
Ами никак не е рано за продажба на този вид стока в България :) аз лично знам за подобни продажби - както на мебелен, така и на промишлен дизайн още отпреди 4-5 години в БГ. А дори изработката на фирмен знак е продажба на интелектуален продукт... В момента, без добър дизайн, едно изделие има да не казвам никакъв, но .. много малък шанс на пазара - било то българския или международния... имайте наум, че съвсем скоро европейските производители ще залеят и БГ пазара, а те наистина знаят цената на добрия дизайн.
: Bar stol
: Дидо August 26, 2006, 12:55:35 PM
Незнам защо ми се е дублирал поста :(
Моля модераторите да изтрият единият. :)

Величко Великов говорих за масовост, тези случаи са рядкост. Съгласен съм с теб, че ако има западни производители и у нас то в тази насока нещата ще бъдат подобрени, но и конкуренцията за дизаин ще бъде също по-голяма. Незнам дали има дизайнерско студио в България, но дори и да има то не е от най-използваните, или с други думи казано целият дизаин на магазините се прави от продавач-консултанта който е и проектант както и дизайнер-конструктор, много често мениджър (който се занимава с заявки и доставки), както и монтажник. Т.е. няма в българия за момента фирма която да плаща добри пари с които всеки един може да си живее съвсем спокойно без никакви грижи, дори и да печели. Та да се върнем на най-използваната за момента практика-дизайнът на мебели които излизат от българските производители на българският пазар. Най-често този дизаин е откраднат или от италиански списания или от идейните проекти на някой от дизайнерите които са пуснали като поръчка дадена мебел за да реализират нечий проект. Дори и да има дизайнери по българските фирми които се занимават с производство те не се занимават само с дизайн и все по-малко вереме им остава на тези работници да дават идеи за нови артикули които да се пускат в производството. Има обаче доста фирми които предлагат процент на дизайнерите които им водят клиенти. Именно от това за момента можем да се възползваме всички. Именно в първият ми пост това беше идеята - да се регламентира договор с който дадена фирма да дава хонорар на дизайнерът който му е довел клиента. Няма български производител който да откаже на някой дизайнер да му води клиенти.

Замислете се над идеята. Не искам да се заяждам с никой, просто тази идея ми е била в главата доста отдавна но сега намерих как може да бъде споделена така че да бъде реализирана.
: Re: Bar stol
: skartalov October 09, 2008, 10:44:54 PM
- да се регламентира договор с който дадена фирма да дава хонорар на дизайнерът който му е довел клиента. Няма български производител който да откаже на някой дизайнер да му води клиенти.

Точно така! Дори и някоя фирма да присвои проект на дизайнер (което си е мародерска постъпка), каква е гаранцията че това изделие ще се наложи на пазара и от него ще се реализират големи печалби?
Примерно ние произвеждаме CNC Машини за фрезоване е криволинейно рязане на MDF, PVC и т.н.

www.mtech-bg.com

От скоро си направихме една и за нас, с цел да можем да изпълняваме някои уникални не]а по поръчка. Боядисваме с ПУ бои и т.н. Обаче при нас няма дизайнери. Идват хора за разни услуги, за гравиране, рязане и т.н.
Аз примерно никога не бих отказал ако някой проектант ми доведе клиент, като естественно договорим един вид комисионна. Или пък направо той да дойде за да осъществим някакъв проект заедно.
: Re: Bar stol
: Величко Великов October 10, 2008, 08:26:08 PM
каква височина имате на фрезата по Z? можете ли да правите 3д модели?
: Re: Bar stol
: skartalov December 17, 2008, 11:57:21 PM
каква височина имате на фрезата по Z? можете ли да правите 3д модели?

Съжалявам за късния отговор, ама тоя форум не ми праща е-майл като има нови отговори, та така.
Мисля че по Z е към 120мм
Няма проблем за 3D обекти да се направят
Иначе работния ход по x и y e 1800x2400mm

Ние сме 3D фрезовали орнаменти от МДФ- стават прекрасно!

Примерно от този сайт сме фрезовали неща:

http://www.vectorart3d.com/

А днес правихме една реклама за магазин от МДФ с рамка от неръждавейка, ето как изглежда:

(http://www.mtech-bg.com/b1.jpg)

(http://www.mtech-bg.com/paris.jpg)